Exploration är en rollspelsterms som förekommer då och då i forum och bloggar. Den här artikeln visar att det finns olika form av utforskande.

Utforskning av platsen

Det här är standard grottutforskning och är i princip grunden i old school gaming och scenariostrukturen sandbox (sandlåda), där rollpersonerna rör sig i en ny omgivning samtidigt som de utforskar den. Fantasy! är ett spel som har den här typen av utforskning.

Utforskning av relationer

Här interagerar rollpersonerna med olika personer och får ut information som de själva får pussla ihop. Principen är vanlig i deckarscenarion och scenariostrukturen fisktank. Spel som använder sig av denna typ av utforskning är Unknown Armies.

Utforskning av historien

Det här är vanligt i samberättarspel där deltagarna har element som kommer att förekomma i historien men vad som kommer att hända utvecklar sig naturligt i spel. Du har ingen aning hur historien ska gå utan kastar dig ut och med hjälp av de andra deltagarna och elementen så får du se hur det går. Ett spel som använder sig av detta är det norska Archipelago II.

Tillägg: utforskning av gruppen

Rollspel är trots allt något socialt och vi kan via rollspel utforska sociala hierarkier, anpassa äventyr efter spelarnas smak och tycke och fördjupa relationer mellan spelarna genom att antingen utforska varandras åsikter och tankar eller genom att skapa en gemensam upplevelse.